VirkVel - i din krop
Hudsult

Berøring er vigtigere end nogensinde før

Jeg har været vikar i et fagligt fællesskab, med unge medborgere med gennemgribende udviklingsforstyrrelser og problemskabende adfærd, som er for krævende til at fungere i det etablerede specialmiljø. 

Desuden været vikar på et Autisme Center i 10 år 2009-2019, samt været tilknyttet som fast pædagogisk massør på hhv. et social-psykiatrisk opholdssted i 2020, og på et misbrugscenter i 3 år. Alle disse erfaringer har beriget mig meget🙂 

Menneskets sanser er fundamentale i forhold til at kunne forstå sig selv og sin omverden. Sanserne har betydning for udførelse af fx hverdagsaktiviteter, og er derfor grundlæggende for den enkeltes trivsel. (kilde: Sundhedsstyrelsen)

Hudsult er en tilstand, hvor en person mangler fysisk berøring af huden. Fysisk berøring får hjernen til at udskille oxytocin, der dæmper stress, angst, smerter og får puls og blodtryk til at falde. Det gavner også social adfærd og tillid, samt skaber ro.

Manglende berøring betyder, at kroppen kan komme i ubalance, fordi den mangler Oxytocin. Det gælder for alle mennesker, men særligt for sårbare grupper. Vi har brug for tryghed gennem berøring og for at mærke os selv og blive bekræftet. Får vi ikke berøringen eller får sanserne stimuleret på anden vis, kommer hele kroppen i underskud og vi reagerer på det. 

Anbefaling:
"Både beboere og personale på Flinterupgaard har nydt utrolig godt af den massage, Lillibeth Bjørklund har leveret i løbet af år 2011, 2012 og 2013. Flinterupgaard er et botilbud for tidligere hjemløse stofmisbrugere, som alle, efter et langt hårdt liv, har sat stor pris på den afslappende atmosfære, som Lillibeth bringer med sig. Beboere og personale beskriver hende som: ”Sød”, ”omsorgsfuld”, ”utrolig dygtig”, ”ihærdig”, uovertruffen”, samt ”god til at imødekomme den enkeltes behov" Man kan derfor alt i alt forvente en utrolig professionel og dybdegående massage af Lillibeth Bjørklund"


- De varmeste anbefalinger fra beboere og personale på Flinterupgård, (2013)